banner

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Προσοχή στις..... παραπλανήσεις....


Γίνεται συχνά λόγος τον τελευταίο καιρό για την προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας με την στήριξη των ελληνικών προϊόντων και εταιρειών.


 Γνωρίζουμε πλέον πως προϊόντα με γραμμωτό κώδικα που αρχίζει από 520 είναι Ελληνικών εταιριών. Αυτό δεν σημαίνει πως παράγονται όλα στην Ελλάδα αλλά τα χρήματα τα καρπώνεται Ελληνική εταιρία  γεγονός θετικό παρόλο το γεγονός ότι καλό θα ήταν οι Ελληνικές βιομηχανίες να παράγουν τα προϊόντα τους στο χώρο τους παρέχοντας και θέσεις εργασίας στο βασικό τους καταναλωτικό κοινό.

Της μόδας είναι τον τελευταίο καιρό όμως και η σήμανση προϊόντων με την Ελληνική σημαία και το χαρακτηρισμό ελληνικό προϊόν. Εκεί είναι που παίζεται και το παιχνίδι της παραπλάνησης... Πολλά προϊόντα αναγράφουν ότι είναι ελληνικής προελεύσεως και στα περισσότερα έτσι είναι όντως. Γυρίζοντας όμως στον γραμμωτό κώδικα διαφέρει από το γνωστό μας αρχικό 520... 

 Γιατί γίνεται αυτό; Πολύ απλά, μιλάμε για εταιρίες γνωστές με εργοστάσια στην Ελλάδα αλλά αγορασμένες από διεθνείς ομίλους. Καμία ανταποδοτική αξία λοιπόν από ένα προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα αλλά τα λεφτά από το κέρδος του με την πρώτη χρηματαποστολή  ταξιδεύουν για εξωτερικό...  Μοναδικό όφελος οι μισθοί των υπαλλήλων του εργοστασίου, τους οποίους οι αλλοδαποί επιχειρηματίες τους θέλουν σε χαμηλά επίπεδα... Αντίθετα, η αγορά ενός προϊόντος Ελληνικής εταιρίας, στηριζόμενοι στην καλή πίστη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης εκτός από την πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων θα είχε ως αποτέλεσμα την παραμονή των κεφαλαίων εντός των τειχών και την ανακεφαλαιοποίηση τους με σκοπό την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας. Με απλά λόγια ροή χρήματος...

Καλό είναι λοιπόν εκτός από την σημαία στην πρόσοψη όλων των προϊόντων να κοιτάμε και λίγο τον γραμμωτό κώδικα στο οπίσθιο μέρος.

άρθρα από άλλα blogs